Varlığı Emanet Bilinci İle Kullanmak: Tasarruf

Ana Sayfa  / Etkinlik / Basın Bildirileri / Varlığı Emanet Bilinci İle Kullanmak: Tasarruf

Varlığı Emanet Bilinci İle Kullanmak: Tasarruf

Tasarruf; varlığı emanet bilinci ile kullanarak, aslında ondan en verimli şekilde istifade etmektir. Bu yüzden eşya kadar, birey, aile ve toplum üzerinde; kişilerin hem maddi dünyaları hem de ruh dünyaları üzerinde katman katman etkilerini görebileceğimiz bir davranış şeklidir. Tasarruf bireyin geçimi kadar, devletlerin idaresinde de kendi yüzünü ve etki alanını gösterir. İsraf ile sürüklenen geçimsizlik gibi, cimrilik ile gelen darlık ve yetersizlik de pek çok soruna çözümü tasarrufta aramamız gerektiğini belli eder. “Biz bu dünyayı atalarımızdan miras almadık, çocuklarımızdan emanet aldık” denir. İşte tam da bu nedenle, kaynakların tasarruf bilinciyle kullanılması hayati önem taşımaktadır. Bu noktada öne çıkan hususlardan birkaçı şöyle sıralanabilir:

  • Tasarruf, kişinin istekleri ve ihtiyaçları arasında bir denge kurmasıdır. Bitmeyen ihtiyaçlar değil isteklerdir.
  • Cimriliğe kaçmadan tasarruf sahibi olunabileceği gibi, savurganlığa kaçmadan da cömert olunabilir.
  • İnsan kendisine emanet olarak verilen her şeyden hesaba çekileceğinden, tasarruf dünya hayatını etkilediği gibi ahiret hayatına da tesiri olan bir tutumdur.
  • Sahip olduklarına emanet gözü ile bakan kişi, tasarruf bilincine adım atmış demektir.
  • “Tasarruf kalan parayla değil, gelen parayla yapılır” ve “Harcama alışkanlığı değişmediği sürece iki yaka bir araya gelmez” gibi düsturlar, bireysel yaşamın yol haritalarından olmalıdır.
  • Eşya kullanımında tasarruflu olmakla doğayı ve dünyayı koruyan insan, bunun yeniden kendisine ulaşan bir iyilik olacağını unutmamalıdır.
  • Hemen her hastalıkta ilaç kullanımına başvurmamak, hasta olmamak için bağışıklığı kuvvetli tutmaya çalışmak da tasarrufun bir çeşididir.
  • Kişinin, malı asıl sahibi olan Allah’ın (cc) istediği şekilde tasarruflu kullanması, hayır yapabilmesini de kolaylaştıracaktır.

“İnsanlığın Ortak Değerleri” üst başlığını taşıyan seri yayın çalışmamızda, komşuluk, gönüllülük, saygı, temizlik, nezaket, misafirperverlik, dayanışma, dürüstlük, fedakârlık, merhamet, vefa ve paylaşma gibi birçok değerin bütüncül bir bakış açısıyla bir araya getirilmesi hedeflenmektedir.

Serinin ikinci yayını olan “Tasarruf” başlıklı bu çalışmada, tasarrufun kavram olarak ne olduğundan başlanarak, geleneksel kültürümüzde ve günümüzdeki yansımaları ele alınmıştır. Artan nüfus, sanayileşme ve tüketim alışkanlıklarındaki dönüşümler sebebiyle çağımızda giderek yıpranan bu değerin nasıl yeniden canlandırılabileceği, tasarruf bilincinin günümüzde bireysel ve toplumsal yaşamda karşı karşıya kalınan pek çok sorunun çözümünde nasıl etkin rol oynayabileceği de somut örnek ve tekliflerle tartışmaya açılmıştır.

“İnsanlığın Ortak Değerleri” serisinin diğer çalışmaları da önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşılacaktır.

Bültenimiz ulaşmak için: https://evrenseldegerler.org.tr/edp_yayinlar/varligi-emanet-bilinci-ile-kullanmak-tasarruf/

30.05.2020 / Evrensel Değerler Derneği

Toplam Sayfa Ziyareti: 697 - Bugün Sayfa Ziyaretleri: 1