Spor Kültürü

Ana Sayfa  / Yayınlar / Medeniyet Değerlerimiz / Spor Kültürü

TDK sözlüğüne göre; “Bedeni veya zihni geliştirmek amacıyla kişisel veya toplu olarak gerçekleştirilen ve bazı kurallara göre uygulanan hareketlerin tümü” olarak tanımlanan spor, birçok kaynakta oyun kavramı ile de tanımlanmaktadır. Birbirleri ile yakın anlamlı olan iki kavramın bu yönüne dâir en açık örneği “Olimpiyat Oyunları” tanımlamasında görebiliriz.
Burada spor yerine oyun kelimesinin kullanılması, bu iki kavramın literatürde yer yer birbirlerini niteler şekilde kullanıldığını göstermektedir. Türklerin tarih boyunca ilgilendiği ve hepsi de yoğun bir fiziksel güce ve harekete dayanan spor dalları, bir nevi savaşlara hazırlık eğitimi olarak görülmüş; zafer, evlilik, doğum ve benzeri şenlik günleri ile yas ve anma törenlerinde bu sporların yer aldığı gösteriler düzenlenmiştir. Güreş ve binicilik gibi ata sporu kabul edilen ana spor dallarının yanında bugün tüm dünyada bilinen ve uluslararası organizasyonlarda yer bulan popüler spor dallarından “Polo”nun “Çevgan (Çövgen ya da Çöğen)”, okçuluğun “Kemankeşlik”, eskrimin “kılıç-kalkan”, bir yönüyle “Matrak”, futbolun “Tepük” adı ile Türk kültür tarihinde yer aldığı ve Türklerin yaşadığı Orta Asya’nın farklı bölgelerinde oynandığı bilinmektedir.
Milletlerin kültürel mirasının en önemli unsurlarından biri olan ve günümüzde savaş amaçlı güç mücadelesinden ziyade kültürlerarası ilişki geliştirmenin, toplumlararası tanışma ve kaynaşmanın aracı olan spor; özel anlamda Türk tarihinin, evrensel anlamda tüm insanlığın kültürel birikimi olarak sosyal hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir.
Bu birikimin toplumda bilinçli bir spor kültürü oluşturması için öncelikle kendi spor kültürümüzün bizler tarafından tanınmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına ihtiyaç vardır. Bu amaca hizmet etmesi düşüncesiyle hazırladığımız “Spor Kültürü” adlı çalışmada, Türk kültür tarihinde yer alan ve günümüzde de gerek geleneksel gerekse modern spor branşları olarak icra edilmeye devam eden sportif amaçlı etkinlik ve oyunlara yer verilerek bu alandaki zenginliğimize dair örnekler bir araya toplanmıştır. “Milli Spor Oyunları” ve “Milli Spor Kavramları” olarak iki ana bölümden oluşan çalışma; Orta Asya’dan Anadolu’ya, Balkanlar’dan Orta Doğu’ya kadar çok geniş bir coğrafyayı kapsayan temel oyunları ve spor kültürünün ayrılmaz bir parçası olan sporun içindeki kavramları içermektedir. Geniş bir literatür taraması ve kaynak kullanımı sonucu gerçekleştirilen bu çalışma ile ortak kültürümüze ait sporlar ile bu sporlara ait kavramların bir araya getirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada yer alan spor oyunları ve kavramlar hem kültürel hem de bilimsel olarak çok daha kapsamlı araştırmaların konusu olmakla birlikte bu çalışmada kısa bilgi içerikleri şeklinde hazırlanmış ve genel bir okuyucu profiline hitap edecek şekilde sunulmuştur. Çalışmanın alan ilgilileri başta olmak üzere spor ve kültür dünyamıza katkı sağlamasını diliyoruz.

Toplam Sayfa Ziyareti: 213 - Bugün Sayfa Ziyaretleri: 1