Mevlâna İdris ile “Bir Ömür”

Ana Sayfa  / Etkinlik / Bir Ömür / Mevlâna İdris ile “Bir Ömür”

Mevlâna İdris ile “Bir Ömür”

Bir Ömür toplantılarımızın bu haftaki konuğu Mevlâna İdris oldu. Yöneticilerimizden Adem Arslan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa yönetim kurulu üyelerimiz ve gönüllülerimiz dinleyici olarak katıldı.

Mevlâna İdris Zengin, 1966 yılında Kahramanmaraş, Andırın’da doğdu. Maraş İmam-Hatip Lisesi’nde okudu ve ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. İkindiyazıları, Diriliş, Dergâh, Albatros, Geniş Zamanlar ve Gerçek Hayat gibi birçok dergi ve gazetede, şiir, hikâye ve denemeleri yayımlandı. Halen İstanbul’da yaşayan Mevlana İdris, ÇETO isimli çocuk edebiyatı konulu derginin genel yayın yönetmenliğini yapmaktadır.

“İyi kitaplar okuduğum zaman, kitabın yazarına teşekkür ederdim.” diyerek söze başlayan İdris, orta ikinci sınıfta Nuri Pakdil ve Sezai Karakoç okumaya başladı. İdris, bu yaşlarda yazdığı bir yazıyı Yeni Devir gazetesine gönderir ve bu yazı gazete de yayınlanır. İdris’in bu yeteneği okulundaki büyükleri tarafından fark edilir ve İdris bu başarısından ötürü tebrik edilir.

1987 yılında düzenlenen bir şiir yarışmasında birinci olur. Ardından Kuş Renkli Çocukluğum isimli şiir kitabı ile Gökyüzü Yayınları Çocuk Edebiyatı Ödülü’nü alır. Aynı zamanda Hukuk Fakültesi’nde de eğitimini sürdürmektedir. Bu gelişmelerin ardından TRT’de, Mevlana İdris’in yazmış olduğu çocuk masalları haftada bir yayınlanmaya başlar. Yayınlanan bu masallar da toplamda 3 kitap oluşturur ve yayınlanır. Mevlana İdris’in şuan 65’e yakın eseri bulunmaktadır.

1994 yılında evlenen İdris, işsiz bir durumdayken kendisine 3 teklif birden gelir. Evine yakın olduğu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi idareciliği görevini kabul eder. Bu sırada İdris, Eyüp Sultan’da oturmaktadır. Çocuk meclisi ile birlikte birçok değerli işe imza atan İdris, hayallerinden biri olan Sultanahmet’teki çeşmeden gazoz içme hayalini de bu meclisle birlikte gerçekleştirmiş olur.

Çocuk meclisinden ayrıldıktan sonra çocuk edebiyatı çalışmalarına ağırlık veren İdris, hayatının 17 yılını geçireceği yeni evi ‘Taş Konak’a taşınır. İdris’in 3 erkek çocuğu vardır ve evinde hiç televizyon olmamıştır.

Ülkemizdeki çocukların ve ailelerin durumu ile ilgili gözlemlerinin ardından İdris, çocukluğunda iyi kitap ve iyi resimle konuşmamış olan çocukların düğmeyi yanlış yerden iliklemeye başladığını düşünmüştür. İyi olmayan bir kitabın, çocuğa verilmesinin ona iyilik olmayacağını belirtir. Çünkü çocuk, o kitabı estetik bir veri kabul ettiğinden ileride karşınıza kötü bir insan olarak çıkabilir. O halde çocuk için iyi bir çocuk edebiyatının ve iyi bir kitabın değeri önemlidir. Çocuk vicdanının ve saflığının yetişkinlerde, yöneticilerde ve toplumun her bireyinde olması gerekir. Umulur ki biz bu saflığı koruyabilirsek dünya daha iyi bir yer olacaktır.

 

 

Toplam Sayfa Ziyareti: 1064 - Bugün Sayfa Ziyaretleri: 1