“Gençlerde Değer ve Beklentiler” Söyleşimizi Gerçekleştirdik

Ana Sayfa  / Etkinlik / Söz Ehli / “Gençlerde Değer ve Beklentiler” Söyleşimizi Gerçekleştirdik

“Gençlerde Değer ve Beklentiler” Söyleşimizi Gerçekleştirdik

Evrensel Değerler Derneği olarak, “Söz Ehli” etkinlikleri kapsamında “Gençlerde Değer ve Beklentiler” konulu söyleşimizi 2 Ocak 2020 Perşembe günü gerçekleştirdik. İlahiyatçı ve sosyolog Erol Erdoğan’ın konuşmacı olduğu söyleşimize yönetim kurulumuz ve gönüllülerimiz dinleyici olarak katıldı.

1969 Sinop doğumlu olan Erol Erdoğan, 1989 yılında İstanbul İmam-Hatip Lisesi, 1994 yılında da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1994-96 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlamıştır. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev alan Erdoğan, Turkuvaz Medya çocuk dergilerinde yayın danışmanlığı ve Argetus Araştırma Şirketi’nde danışmanlık yapmaktadır.

Gençlik ve değer ilişkisi üzerinde, günümüz gençlerinin nelere değer verdiğini, değerlerindeki değişimin hangi yöne doğru seyrettiğini göstermek adına bir araştırma yapılmıştır. “Gençlerde Değişim ve Farklılaşan Talepler” başlıklı araştırma Ekim 2019’da İstanbul’un 39 ilçesinde, 15-29 yaş arası 1948 genç ile gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, gençlerin eğitim düzeylerine, İstanbul gencini yansıtmalarına, cinsiyet oranına dikkat edilmiştir. Başakşehir Belediyesi’nin başlattığı araştırmanın organizasyonunu ve bilimsel raporlama kısımlarını düzenleyen Erol Erdoğan, çalışmanın farklı ve önemli noktalarını bizlerle paylaştı.

İlk olarak gençlerin kitap okuması hakkında yapılan anketlere değinildi. Genel kanı olarak toplum tarafından gençlerin kitap okumadığına dair bir görüş vardır. Ancak yapılan bu anketlerde görüyoruz ki gençler kitap okuyor ve toplumun genel görüşü burada yanılıyor.

Ayrıca Türkiye’nin kitap basımında dünyada 10. olduğuna değinen Erdoğan, bu negatif algının düzelmesine ve yetişkinlerin genç bireylere güvenmesi gerektiğine değindi.  Yaş ilerledikçe, çeşitli nedenlerden dolayı kitap okuma oranı azalmaktadır. Bu da anne ve babası kitap okumayan çocuklarda kitap okuma isteğinin doğmamasına neden olmaktadır. Dolayısıyla büyüklerin okuması gençleri de teşvik edecektir. Evet, gençler okuyor ancak okuduklarını anlıyorlar mı, ne tür kitap okuyorlar? Okudukları kitaplardan kendi hayatlarına ilişkin değerler üretebiliyorlar mı? Bu sorular da önemli ve düşünülmesi gereken sorulardır. Bu konuda yapılacak bilinçlendirme çalışmaları, gençlerimizin gelişiminde daha da başarılı olmalarını sağlayacaktır.

Bir diğer araştırma konusu olan gençlerin internet ve sosyal medya kullanımında da genel kanının aksine bir sonuç alındığını aktaran Erdoğan, yetişkinlerin, özellikle 50 yaş üzeri yetişkinlerin, gençlerden daha çok internet bağımlısı olduğunu dile getirdi.

Günümüz gençlerinin neredeyse hiç televizyon izlemediğini belirten Erdoğan, gençler gündemi sosyal medyadan takip ediyor dedi. Dolayısıyla internet haberciliği bu noktada önem kazanıyor. Kullanılan etiketler, haber cümleleri gençlerin görüşlerini etkileyebiliyor.

Gençlerin sivil topluma katılımı konusunda yapılan araştırmada ise bugüne kadar yapılan benzeri araştırmalardan çok farklı bir sonuç çıktığı belirtildi. Çünkü bu noktada bir ölçek değişimine gidildiğini belirten Erdoğan, önceki anketlerde gençlerin kendi kurup yönettiği öğrenci toplulukları, spor kulüpleri gibi kuruluşlar bu kategoride değerlendirilmiyordu dedi. Ancak bu araştırmada, bu tarz grupların da ölçeğe katıldığını belirten Erdoğan, daha önceleri %10’larda olan gençlerin sivil topluma katılım oranının % 28’e çıktığını belirtti. Bu ölçek değişimini yaparken dikkat ettikleri hususlardan bahseden Erdoğan, gençlerin kendi kurup yönettikleri topluluklarda daha etkin olduklarını, asıl öznenin genç olduğunu ve bu nedenle, bu grupların da ölçeğe katıldığını söyledi. Ancak burada üzerinde durulması gereken bir konu da, öz güveni yüksek, topluluklarını kurup yöneten gençlerin, kendi değerlerinin farkında olmasıdır. Gençlerimiz bu değerlerin farkında mıdır?

Programımızın sonlarına doğru gençler hakkında genel bir değerlendirme yapan Erdoğan, yetişkinlerin gençlere karşı daha tahammül sahibi kişiler olması gerektiğini dile getirdi. Gençlerdeki olumsuzluk ve sıkıntılar büyük ölçüde ailenin ve toplumun problemlerinden kaynaklanır. Problemlerini çözmede adım atan toplumlar gençlerini daha sağlıklı yetiştirir. Tabi burada gençlerin de üzerine düşen görevler vardır. Büyüklerin nasihatlerini ve tecrübelerini dinlemelidirler. Ancak bu noktada sorun nasihat etmek midir yoksa nasihati bireysel hayata müdahale olarak görmek midir? Buna sizler karar vereceksiniz.

Toplam Sayfa Ziyareti: 651 - Bugün Sayfa Ziyaretleri: 1